Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο devsirme agasi ψάχνει για acem oglan


"...Με την διενέργεια του παιδομαζώματος ήταν εντεταλμένος ο yeniceri agasi και ο acemi ocagi agasi . Ο τρόπος στρατολογίας παραλλάσσει κάπως από εποχή σε εποχή... Στην περιοχή η στην διοικητική περιφέρεια, όπου θα γινόταν το παιδομάζωμα, έστελναν έναν αξιωματικό των γενιτσάρων, τον devsirme agasi που είχε το σχετικό φιρμάνι στρατολογίας, ένα γραφέα και μερικούς συνοδούς γενιτσάρους. Μαζί του είχε επίσης επιστολή (γραμμένη από τον yeniceri agasi), που είχε το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο με του φιρμανιού και που απευθυνόταν στους καδήδες της περιοχής, όπου θα γινόταν το παιδομάζωμα... Οι ατζέμ ογλάν  μέσα στο σκληρό εκείνο περιβάλλον, προθυμοποιούνταν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να μάθουν δηλαδή την γλώσσα και να μυηθούν στην θρησκεία και στα ήθη και έθιμα των κυρίων τους, αφού μάλιστα εκείνοι που θα έδειχναν ζήλο θα είχαν την τύχη να παραληφθούν από τον αξιωματικό, που θα ξαναπερνούσε ύστερ' από δύο ή και περισσότερα χρόνια, και να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους περίμενε καλύτερη ζωή....  Από την στιγμή εκείνη ονομάζονταν acem oglan, απασχολούνταν σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες (στα κυβερνητικά κτίρια, στο ναυτικό κ.λ.) και έπαιρναν ένα άσπρο ως ημερομίσθιο, εκτός από εκείνους που εργάζονταν στους κήπους του σουλτάνου, οι οποίοι έπαιρναν δυό άσπρα. Οι τελευταίοι αυτοί με επικεφαλής τον bostanci basi είχαν τις μεγαλύτερες ελπίδες να προαχθούν στα ανώτερα αξιώματα. Η νέα ζωή τους ήταν βέβαια σκληρή, αλλά οπωσδήποτε καλύτερη από την προηγούμενη, γιατί είχαν μισθό και ελπίδες να προαχθούν..." Από εδώ.

Η σύγκριση είναι ίσως υπερβολική, αλλά είναι;  Aπό όσα έχει γράψει μέχρι τώρα ο άνθρωπος αυτός, αυτό είναι το πιο χυδαίο και απειλητικό. Χυδαίο, γιατί φυσικά και σε μία χώρα με 50% ανεργία στους νέους, όποιος μπορεί να πάρει τα ποδαράκια του και να φύγει, θα το κάνει, και σε πολλούς αυτή η "ευκαιρία" θα τους κάνει να τρέξουν να ξενιτευτούν.  Είναι και ψευδεπίγραφο. Το να πας να δουλέψεις σε Ευρωπαϊκή (Ή Αφρικανική ή Αραβική) χώρα, είναι κάτι που κάνουν πολλοί. Το να πας να δουλέψεις στην "Ευρωπαϊκή Ένωση" ή υπό αυτήν είναι κάτι άλλο. Σίγουρα θα γυρίσεις ...Πράσινος.

Ο ξενιτεμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Έλληνες ξενιτεύονται από τον καιρό της ...Οδύσσειας, και λίγο αργότερα, του Αλκιβιάδη.

Τα τελευταία 150 χρόνια πολλοί Έλληνες έχουν ξενιτευτεί σε Αμερική, Αυστραλία, και στην Γερμανία. Το πόσο και πώς έγιναν δεκτοί σε ξένες χώρες, και κυρίως πως προσαρμόστηκαν, ή τι απέγιναν είναι άλλο πάλι θέμα. Η Αμερική και η Αυστραλία είναι χώρες μεταναστών. Οι μετανάστες μπορεί να έβγαλαν τον διάολό τους αλλά πολέμησαν για τις νέες τους πατρίδες, μερικοί πήραν αξιώματα,  αφομοιώθηκαν. Η "Ευρωπαϊκή Ένωση" είναι Γερμανογαλλικό κατασκέυασμα, αλλά στα περισσότερα που βλέπουμε μάλλον Γερμανικής επιρροής. Οι μετανάστες στην Γερμανία είναι τριών ειδών. Οι Χριστοφοράκοι, οι gastarbeiter και οι ...άλλοι.

Νομίζω ότι η πρόσκληση του κ. Τσουκαλά είναι για μελλοντικούς Χριστοφοράκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου